Jedna britanska studija je dokazala kako šafran uspešno poništava slabljenje vida kod starijih ljudi. Učesnici ovih istraživanja bili su penzioneri, starija populacija slabijeg vida. Njihov vid se znatno poboljšao nakon konzumiranja šafrana.
U moru lekovitog bilja, travki, mirisa i ukusa koje je Bog stvarajući planetu stvorio za čoveka, ističe se šafran, začin kojeg mnogi nazivaju kraljem svih začina. Njegova lekovita svojstva zapisana su u najranijim medicinskim knjigama sveta dok mnoga svedočanstva govore o njegovoj neverovatnoj lekovitosti.
Neki su njime sprečili širenje raka dok su neki jednostavno prestali nositi naočare a treći su pak svedočili o njegovim vrlo snažnim antidepresivnim svojstvima. Sve u svemu sve se više govori, o Božjem leku, šafranu čija je lekovita moc, svakim danom sve popularnija.
Šafran se nekada koristio kao lek protiv žutice, za lečenje kuge, velikih boginja i malih boginja. Upotrebljavao se i protiv bolova i grčeva, za smanjenje bolova u trbuhu i bolesti bubrega, te predmenstrualnih tegoba.
Karotenoidi koji se mogu pronaći u šafranu imaju antikancerogena, antimutacijska i imunomodulatorska svojstva. Na ove osobine šafrana ukazuju istraživanja sprovedena u saradnji moderne medicine, a postoje i neke studije o farmakološkom delovanju na maligne tumore gde je život miševa koji su imali tumor produžen za više od 110%.
Ekstrakt metanola u šafranu u određenim koncentracijama neutralizira oksidacijsko delovanje slobodnih radikala i do 65%, što znači da šafran može delovati i kao antioksidans.
Izvor: procitajtevise.com


0 Comentarios