Tikvica - lekovita svojistva




Ima ih mnogo vrsta, boja i oblika, a kod nas se najčešće koriste male, tamnozelene tikvice slične velikim krastavcima.
Poput dinja i krastavaca, tikvice pripadaju porodici Cucurbitaceae.
Iako je riječ o voću, većina nas ih ne doživljava tako i naziva ih povrćem.
Tikvice, kao i sve tikve, potječu iz Amerike, a čovječanstvo ih konzumira već više od 10.000 godina.
Smatra se da je današnja sorta tijekom godina razvijena u Italiji.

Sastav i lekovitost tikvice

Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. To je odlična namirnica za mršavljenje jer ispunjava želudac i time daje sitost.
Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalija, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom.
Većina tih vrijednih tvari nalazi se u kori pa je nemojte guliti s mladih plodova.
Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja potiču probavu, sprečavaju zatvor i čiste crijeva od toksina.
Time smanjuju vjerojatnost od pojave raka crijeva, kontroliraju šećer u krvi i smanjuju apetit.
Spojevi u tikvici čuvaju zdravlje krvožilnog sustava i snizuju kolesterol. Zahvaljujući tome smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.
Istraživanja pokazuju da fitonutrijenti iz tikvica pomažu u smanjenju simptoma povećane prostate - bolesti koja muškarcima otežava mokrenje i seksualne odnose.
Zbog visokog udjela mangana tikvica povoljno djeluje na sve funkcije tijela. Pospješuje metabolizam proteina i ugljikohidrata, potiče libido i ubrzava sintezu masnih kiselina i kolesterola.
Mangan je ključan i za proizvodnju prolina, aminokiseline koja dopušta formiranje kolagena, čineći kožu zdravijom, a zacjeljivanje rana bržim.
Stoga, imate li suhu kožu, stavite na lice ploške tikvice, ostavite ih dvadeset minuta pa isperite. Vaša koža će postati meka i svježa.
Zdravstvene dobrobiti tikvica:
  • djeluju protuupalno
  • povećavaju razinu energije
  • potpomažu mršavljenje
  • snizuju razinu kolesterola
  • čiste crijeva od toksina
  • sprečavaju bolesti prostate
  • poboljšavaju probavu
  • potiču libido
  • čine kožu zdravijom
  • čuvaju zdravlje fetusa

Uzgoj tikvice

Tikvica je povrće koje lako uspijeva. Možete je saditi u vrtu ili u tegli ako drugdje nemate prostora.
Na otvorenom se sadi nakon što prođe opasnost od mraza. Najviše im odgovara plodno, humusno i osunčano tlo.
Sezona tikvica počinje u svibnju, a traje do srpnja. Redovito branje potiče biljke na formiranje novih cvjetova i oplodnju, čime se povećava prinos.
Tikvice treba brati svakodnevno, a plodovi koji narastu veći od 12 cm gube karakteristična kulinarska svojstva.

Izvor: alternativa-za-vas.com

0 Comentarios

>