Kokosova palma (lat. Cocos nucifera) raste u tropskom području i ime joj potiče od grčke reči „coco“ što znači zrno ili plod. Od zrelih plodova kokosa, tačnije kopre, različitim tehnološkim procesima se dobija kokosovo ulje.
Kokosovo ulje se na tržištu nalazi i pod nazivom kokosov puter ili kokosova mast. Zbog klimatske regije u kojoj raste kokosova palma, oblasti Tihog i Indijskog okeana, kokosovo ulje je sastavni deo ishrane u zemljama Azije, naročito Indije, dok se na našem podnevlju u široj upotrebi nalazi poslednjih desetak godina.
Kokosovo ulje može se dobiti na više načina: procesom fermentacije, hladnim ceđenjem i procesom centrifugisanja. Ulje dobijeno na tri različita načina ima neznatno različit kvalitet i sastav, i bez obzira na tehnologiju proizvodnje nastaje od mesnatog dela zrelog endosperma ploda, koji nakon sušenja nosi naziv kopra.
Kokosovo ulje u svom sastavu sadrži: oko 90% zasićenih masnih kiselina, zatim 6% višestruko nezasićenih masnih kiselina i 2% mononezasićenih masnih kiselina. U kokosovom ulju se u manjem procentu nalaze i polifenolna jedinjenja koja su odgovorna za miris i ukus kokosovog ulja, vitamini (E i K) i minerali. Osnovni sastojak kokosovog ulja i nosilac biološke aktivnosti samog ulja je prvenstveno laurinska kiselina, koja ima snažno antmikrobno, antivirusno i antibakterijsko djelovanje.
Laurinska kiselina (dodekanoinska kiselina) je zasićena masna kiselina sa lancem koji sadrži 12 C atoma. Laurinska kiselina se pored kokosovog ulja nalazi i u ulju palmine koštice (koje ne treba mešati sa palminim uljem). Takođe, sastojak je majčinog mleka (6,2% ukupne masnoće), kozijeg mleka (3,1%) i kravljeg mleka (2,9%). Laurinska kiselina se smatra jednom od kiselina sa značajnim uticajem na imuni sistem.
Druga kiselina po zastupljenosti u kokosovom ulju je kaprilna kiselina, koja stimuliše rast „dobrih“ bakterija. Kaprilna kiselina (oktanska kiselina) je zasićena masna kiselina sa lacem koji sadrži 8 C atoma. Određen broj naučnoistraživačkih studija potvrđuje fungicidno dejstvo kaprilne kiseline, naročito u problemima sa kandidom. Takođe, u obliku suplemenata kaprilna kiselina se preporučuje u terapijama protiv parazita i uspostavljanju ravnoteže u digestivnom sistemu, čime se govori i o benefitu samog kokosovog ulja.
Prednost kokosovog ulja u odnosu na druga ulja postoji zbog prisustva ukupnih srednjelančanih masnih kiselina koje se lako apsorbuju i razgrađuju u digestivnom sistemu. Ove masne kiseline se pri unutrašnjoj, oralnoj upotrebi kreću preko creva do jetre, gde se pretvaraju u energiju, zaobilazeći krvotok.
Kokosovo ulje je namirnica koja zbog svog hemijskog sastava, načina resorpcije i razgradnje dovodi do brzog stvaranja energije i osećaja sitosti. Samim tim, danas je kokosovo ulje sve češće zastupljeno u ishrani sportista i onih osoba koje imaju problema sa viškom kilograma. U prilog ide i činjenica da je kokosovo ulje manje kalorijske vrednosti u odnosu na ostala biljna ulja, i uz već pomenut brz prelazak u energiju, ono ne doprinosi taloženju masti na krvnim sudovima.
Kokosovo ulje uvođenjem u redovnu ishranu pomaže u regulisanju rada creva, ubrzanju metabolizma, smanjenju holesterola, pospešuje apsorpciju vitamina i važnih minerala (Ca, Mg i Fe). Kokosovo ulje je u svakodnevnoj ishranu moguće koristiti kao ulje za pripremu hrane (otporno je na temperaturama do 180°C), dodatak različitim konditorskim i pekarskim proizvodima, keksevima, poslasticama, namazima, hlebu, pecivu, svežim sokovima od voća i povrća. Dodatak kokosovog ulja u prehrambene proizvode doprinosi potpunijem ukusu namirnica.
Kokosovo ulje se pored upotrebe u prehrambene svrhe može koristiti i za negu tela, kože i kose, samostalno ili u sklopu kozmetičkih proizvoda. Ono hrani kožu, čini je mekšom, elastičnijom, sprečava stvaranje bora i staračkih pega; podstiče rast folikula, hrani i regeneriše kosu. Nalazi se u preparatima za masažu, zaštitu od strija, skidanje šminke, negu osetljive, suve i ispucale kože, kože oko očiju, negu usta, u preparatima za hidrataciju i čišćenje kože, negu kose i noktiju. Upotreba kokosovog ulja kroz kozmetičke proizvode je šire poznata i duži niz godina je prisutna na našem podnevlju.
Izvor: pharmamedica.rs


0 Comentarios