Leči bubrege, ublažava gastritis, spasava od infekcija: Popijte ovaj čaj još danas!
Od divlje ruže (Rosa canina) u biljnoj medicini se najčešće koristi njen plod, odnosno šipak. Zbog visokog sadržaja vitamina C, šipak služi kao sredstvo za jačanje imuniteta...
Od davnina su poznate dobrobiti domaćeg i divljeg šipka, ali nova istraživanja potvrđuju iskustva da hibiskus pomaže kod visokog pritiska i drugih srčanih problema.
Hibiskus ima diuretička svojstva koja pomažu kod izlučivanja viška tečnosti iz organizma(koja utiče na povišen pritisak i oticanje), ali i ublažava zatvor pa se preporučuje i ljudima koji imaju problema s viškom kilograma.
Šipak, ili plod divlje ruže, se propisuju kao dodatno sredstvo tokom lečenja i oporavka, a jačaju i otpornost na infekcije, poput prehlade i gripa.
Pomoć kod probave i kamenca
Šipak sadrži i treslovine koje imaju sposobnost stezanja, što olakšava probleme s prolivom, posebno onim koji je izazvan groznicom. Pektini i organske kiseline iz šipka imaju diuretičkiučinak, a organske kiseline teraju izlučivanje probavnih sokova i tako ublažavaju gastritis.
Novija su istraživanja pokazala da bi šipak mogao da pomogne pri ublažavanju bolova i povećanju pokretljivosti zglobova zahvaćenih artritisom.
Čaj od šipka koristi se i kod upalnih procesa bubrega, posebno za sprečavanje novih oboljenja. Ljudi kod kojih lako dolazi do skupljanja peska i kamena u bubrezima ili bešici trebalo bi duže da piju čaj od šipka.
Zbog kiselkastog ukusa, šipkov čaj je ugodno osveženje kod bolesti sa temperaturom. Semenke se u narodnoj medicini koriste kod kamena, bolesti bubrega i bešike, kao i reume. Marmelada od šipka zimi je dobar dodatni izvor vitamina C.
Vitamin C
Najviše vitamina C ima u zrelom šipku koji još nije omekšao i počeo da gubi svetlocrvenu boju. Šipak je pored toga bogat izvor karotina i vitamina P.
U šipku ima još i vitamina B1, B2, E i K. U košticama ima dosta vitamina E i vanilina, zbog čega koštice imaju prijatan miris.
Čaj od šipka zahvalan je jer je domaća biljka dostupna u našim krajevima, a uz dodatak meda, limuna i cimeta pretvara se u izvrstan napitak koji se može poslužiti i topao i hladan. Ipak, pripazite ako imate nizak pritisak ili problema sa zgrušavanjem krvi.
Berba šipka
Zreli šipak bere se od juna do septembra, zatim se suši i drobi na sitnije delove. Čaj od šipkanema nikakvih štetnih učinaka pa ga možete piti i duže. Šipak osvežava celo telo, blago čisti jetru, ali i celi organizam, povoljno deluje na rad srca.
Povoljno deluje protiv slabokrvnosti i vraćanja snage ljudima koji su iscrpljeni, a zbog toga im pati i raspoloženje. U Rusiji čak za te tegobe preporučuju koren šipka kao čaj. Ali kopanje korena ove biljke je težak posao, dok se berba plodova (koji upravo dozrevaju u našim šumama i livadama) može pretvoriti u ugodnu šetnju.
Recepti sa šipkom
Grip i prehlada
30 g šipka, 20 g cveta lipe, 20 g cveta bazge, 10 g pelina, 2,5 dl kipuće vode i 1 kašičica čajne mešavine preliti kipućom vodom. Pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta i procediti. Čaj po želji zasladiti medom. Uzimati 2-3 puta na dan.
Domaći pekmez
Zreli i na suncu omekšani šipak očistiti od semenki i dlačica (nije nužno). Mesnati plod samleti pa pomiješati sa jednakom količinom šećera i vode. Kada voda ispari i šipak omekša, propasirajte ga i ponovno zakuvajte dok se ne zgusne. Možete dodati po želji i malo limunovog soka.
Kamen u bubregu ili žučnoj kesi
Čaj od zdrobljenih semenki kuvamo pola sata, a zatim ostavimo da pokriven odstoji još jedan sat. Ugodnog je ukusa jer semenke sadrže vanilu. U narodnoj medicini koristi se kod kamena u bubregu i žučnoj kesi, bolesti bubrega i bešike kao i reume.
Izvor: stil.kurir.rs


0 Comentarios