MAGIČNI KRASTAVAC! Reguliše krvni pritisak, čuva bubrege, smanjuje osećaj gladi...




Uvreženo mišljenje da krastavac nema nikakvu hranljivu vrednost potpuno je pogrešno, tvrde nutricionisti
Uvreženo mišljenje da krastavac nema nikakvu hranljivu vrednost potpuno je pogrešno, tvrde nutricionisti. Njegov biološki sastav, koji čine minerali i vitamini, uključujući i vitamin C, pokazuje suprotno. Ovo osvežavajuće povrće, koje mahom čini voda, . Sok i čaj od krastavca su izuzetno zdravi, a kolutovi od ovog povrća melem su za umornu i dehidriranu kožu. 
Krastavac spada među najbolje namirnice za opšte zdravlje. Od vitamina, najbogatiji je vitaminom C, a u tragovima sadrži gotovo sve vitamine grupe B i karoten. Od minerala, sadrži dosta fosfora, kalcijuma, gvožđa, mangana i joda. Ima malo natrijuma i mnogo kalijuma, zbog čega ga ne treba soliti da se ne bi narušio postojeći povoljan odnos ova dva minerala.
Zbog ovakvog odnosa natrijuma i kalijuma, krastavac predstavlja izuzetno diuretično sredstvo, te se toplo preporučuje pri otežanom mokrenju, bolestima srca i bubrega, ali i protiv reume.
Pošto rastvara mokraćnu kiselinu, koristan je osobama s kamenom u bubrezima i mokraćnoj bešici, a time što podstiče izlučivanje vode iz organizma, potpomaže i u izlučivanju otrovnih sastojaka. Zbog toga je idealan u borbi protiv celulita.
Sirovi krastavac reguliše rad creva, a stolicu čini mekšom. Preporučuje se i dijabetičarima, jer snižava nivo šećera u krvi, ali i osobama sklonim debljanju kao dijetalna hrana.
# Smanjuje podočnjake - Jedna od najpoznatijih metoda za uklanjanje kesica i tamnih kolutova ispod očiju jeste običan sveži krastavac. Ovo zeleno povrće sadrži askorbinsku i kafeinsku kiselinu, koje sprečavaju zadržavanje vode, a samim tim i otoke.
# Ublažava opekotine od sunca - Krastavac ima sastojke koji hlade, te u dodiru sa kožom smanjuje bol i ubrzava proces oporavka oštećene kože. Najčešće se koristi za ublažavanje opekotina od sunca.
# Odličan za kožu - Krastavac je bogat kalijumom, magnezijumom i silicijumom. Zato velnes centri nude veliki broj tretmana u kojima krastavci imaju glavnu ulogu. Kod kuće je dovoljno da oljuštite pola krastavca, iseckate ga na kockice, dodate kašiku meda i sve dobro promešate. Masku nanesite na čisto lice, ostavite da stoji 20 minuta, a zatim isperite toplom vodom. Ova dva sastojka obezbeđuju koži dodatnu vlažnost i ten čine nežnim i mekim. Sok od krastavca možete koristiti kao izvrstan prirodni tonik.
# Hidratacija tela - Ako nemate naviku da pijete dovoljno vode, jedite hladne krastavce, jer oni sadrže čak 90 odsto vode.
# Dnevna doza vitamina - Krastavci sadrže dosta vitamina, pokreću imuni sistem i daju energiju. Ne ljuštite koru, jer je ona puna vitamina C i zadovoljiće 12 odsto dnevnih potreba za tim vitaminom. Koštice takođe nemojte izbegavati, jer su pored kore najvredniji deo biljke.
# Mladi ili zreli plodovi - Neupućeni krastavcu čine još jednu "nepravdu", misleći da su mladi plodovi bolji za jelo od zrelih, kao što je to slučaj s većinom povrtarskih kultura. A u stvari su u zabludi, jer je nezreli krastavac teži za varenje, izaziva nadimanje i stvara gasove u crevima.
# Bez celulita - Ako tražite brz i lak način da se rešite celulita pre izlaska ili odlaska na bazen/plažu pokušajte da trljate problematična mesta nekoliko minuta s nekoliko kriški krastavca. Fitohemikalije koje se nalaze u krastavcu čine da se zategne gornji sloj kože i time smanji vidljivost celulita.
# Dan posle - Krastavac je dobar i protiv mamurluka. Ako ste popili čašicu više, pojedite nekoliko kriški pre spavanja. Nakon ovog tretmana probudićete se sveži i bez glavobolje. Krastavac sadrži dovoljno šećera, B vitamina i elektrolita da nadoknadi osnovne hranljive sastojke koje je telo izgubilo.
# Blistave cipele - Treba da izglancate cipele, a nemate ni potreban pribor ni vreme da ga potražite? Uzmite krastavac, isecite ga i istrljajte po cipelama. Sastojci krastavca daće im brzi i trajni sjaj, a cipele neće samo lepo izgledati već će biti i vodootporne.

Čaj od semenki

Za izlučivanje tečnosti iz organizma i bolji rad bubrega preporučuje se čaj od semenki krastavca. Plod isecite po dužini, kašikom izdubite koštice, operite ih od sluzi i osušite ubrusom. Rasprostrite ih na suvoj papirnoj podlozi i ostavite na senovitom i prozračnom mestu da se suše. Osušene semenke stavite u teglu, dobro je zatvorite i sklonite na tamno i hladno mesto do upotrebe. Čaj se sprema tako što se kašičica semenki ubaci u 2 dl vode i kuva desetak minuta.

Izvor: informer.rs

0 Comentarios

>